Syropy, miody

W naszym Gospodarstwie wytwarzamy naturalne leki na bazie ziół z ekologicznie czystych łąk i lasów w okolicy tj. syrop sosnowy, syrop mniszkowy, syrop aroniowy, syrop z kwiatów i owoców bzu czarnego.
Syrop sosnowy znany jest jako lekarstwo na kaszel i przeziębienie. To naturalna substancja lecznicza. Młode pędy sosny zbieramy w maju, zawarte w nich sole mineralne, węglowodany i witamina C pomagają
w leczeniu przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych. Pachnący syrop działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła. Zawarty w syropie olejek sosnowy udrożnia drogi oddechowe, ułatwiając oddychanie. Witamina C, węglowodany i sole mineralne wspomagają układ odpornościowy całego organizmu.
Syrop z mniszka lekarskiego – a konkretnie jego kwiatów, jest skarbnicą witamin oraz minerałów. Zawiera również mnóstwo innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, wzmacniają układ odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają układ oddechowy podczas infekcji są na kaszel, chrypkę, stany zapalne jamy ustnej i gardła, oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych, działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy w maju, w słoneczne dni przed południem, wtedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Kwiaty pochodzą z naszych czystych ekologicznie łąk.
Syrop z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia – to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, sok z aronii „zatrzymuje młodość”. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działa przeciwzmarszczkowo, hamując procesy starzenia się. Odmładzające właściwości soku z aronii zawdzięczamy także witaminom z grupy B, które uzupełniają braki i od wewnątrz dbają o ciało. Duża dawka witaminy C sprawia, że aronia jest idealnym owocem na przeziębienia oraz w okresie osłabionej odporności.

Syrop z owoców bzu czarnego – nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego.
Miód – od tysięcy lat we wszystkich kulturach świata znane są i cenione lecznicze właściwości miodu. Współczesne badania potwierdzają mądrość medycyny ludowej, która uznawała miód za lekarstwo. Znajdujące się w miodzie substancje i związki chemiczne działają jak antybiotyki. Właściwości lecznicze miodów są bardzo bogate.
Jest łatwo przyswajalny przez organizm, w tym przez mięsień sercowy, dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy. Jego wysokoenergetyczne składniki wchłaniane są bezpośrednio do krwi już w błonie śluzowej żołądka, z pominięciem przewodu pokarmowego. Miód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także rozszerzenie naczyń wieńcowych. Przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego. Odznacza się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi.