Po paru latach wróciliśmy do pieczenia własnego domowego chleba… w naszej zimowej kuchni stoi stary piec, w którym można robić w pełni naturalny chleb z pieca opalanego żywym ogniem… Nasz piec kaflowy jest tak stary jak cały nasz drewniany dom… posiada komorę do pieczenia chleba… cały proces trwa dość długo i zaczyna się od rozgrzania pieca. Do wypieku chleba używamy drewna jodłowego, który daje odpowiednią temperaturę. Nasz chlebek wyrabiamy na bazie koziego mleka a mąka i dodatki na chleb pochodzą z ekologicznych upraw…. może nie zachwyca swoim wyglądem ale jest bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowy.

Oprócz chlebka pieczemy bułeczki domowe ciabatta z dojrzałym kozim serkiem, który wytwarzamy w naszym gospodarstwie… bułeczki mają chrupiącą skórkę, są miękkie i aromatyczne. Gdy wypiekamy chleb, łagodny zapach ciepłego chleba unosi się w powietrzu naszego domu, przypomina zapach dzieciństwa… „Wiem ile potu wylać potrzeba,
by go nie brakło nigdy nikomu”…